Polsko-český projekt

Důležité informaceKomentáře nejsou povolené u textu s názvem Polsko-český projekt

Ráda bych se s vámi podělila o radostnou novinu. Jak víte, v pátek a v sobotu nás navštívilo 62 studentů a učitelů z Polska. Dlouho plánovaný výlet do Lidic se velmi vydařil. Po všech těch chladných a deštivých dnech jsme měli opravdu vymodlené slunečné počasí. Samotný příběh Lidic na všechny silně zapůsobil. Děti opravdu pozorně naslouchaly anglickému výkladu paní průvodkyně, hodně se na celou událost vyptávaly. Zajímaly je všemožné podrobnosti. Děkuji moc oběma našim historikům, kteří je na ten děsivý příběh dobře připravili.

Nejpůsobivější byla návštěva poslední žijící svědkyně, šestadevadesátileté paní Skleničkové. 16 Poláků a Čechů bylo pozváno přímo k ní do obývacího pokoje, kde nám přes hodinu líčila události z června roku 1942. Tato milá a stále vitální dáma nám na závěr zazpívala polskou hymnu a zarecitovala polskou báseň. Na Polky z koncentračního tábora Ravensbrück, kde prožila válku až do konce, vzpomíná totiž velmi ráda. Myslím, že její barvité vyprávění děti opravdu zasáhlo a že byly za tuto příležitost velmi vděčné.

Po emočně náročném dni jsme se s Poláky trochu odreagovali a zahráli si fotbal. Nutno podotknout, že Češi zvítězili 3:2 díky velkému nasazení žáků 9. třídy, gyma I a gyma II. Velmi chci poděkovat skvělému týmu! Celou akci se mnou připravoval Václav, Hope, František, Javier a studenti z gyma II.

Naši noví přátelé v sobotu opět odjeli do své vlasti a srdečně nás zvou na jaře do Polska!

Pí. učitelka Angelika

  • Poslední příspěvky

  • Nadcházející akce

    1. Přijímací zkoušky 2024/25: náhradní termín

      Duben 29 @ 8:00 - Duben 30 @ 17:00
    2. Konzultace 1.GYMA

      Duben 29 @ 14:00 - Duben 30 @ 17:00
    3. Maturitní zkoušky, didaktické testy

      Květen 2 - Květen 7
    4. MŠ_sv. Monika_prevence_Prev-centrum

      Květen 2 @ 10:00 - 11:00
    5. 8. třída_Projekt: Digitální odpovědnost za podpory Nadace O2_Digitální závislosti

      Květen 3 @ 7:50 - 9:30

© 2020 MŠ, ZŠ a Gymnázium sv. Augustina