Jak se chránit?

Důležité informaceKomentáře nejsou povolené u textu s názvem Jak se chránit?

Milí moji,

po komunikaci s žáky školy jsem zjistila, že mají mnohé otázky ohledně stávající situace. Opakovala se především otázka praktická- jak se chránit?

Proto bych vám ráda poskytla informace, které jsem jakožto biochemik poskytovala svým žákům.

Momentálně hodně diskutovaná je hygiena. Prosím nepodléhejte panice, pokud doma nemáte dezinfekční gel na ruce. Jakkoliv to bude znít jednoduše, tak na ruce je nejlepší mýdlo(tvrdé) a voda. Pokud si myjete pořádně ruce (podle návodů alespoň 20 vteřin a všechny části dlaně), stačí jednou denně ještě vydezinfikovat kliky na dveřích do koupelny a případně kohoutky na vodu. Pokud máte pákovou baterii, můžete vodu pouštět předloktím. Dobré je taky měnit ručník a prát jej na vyšší teplotě.

Pokud máte potřebu  ruce i jinak dezinfikovat, tak stačí čistý alkohol- třeba slivovice. Dejte si do rozprašovače a můžete použít. Akorát vám to bude chviličku smrdět a pokožka vám bude víc vysychat.  Nepředpokládám, že máte doma glycerin(glycerol), ten by to zvláčnil. Alkohol sám je hodně účinný i díky tomu, že odmašťuje. Protože ničí tukovou vrstvu, kterou se zrovna koronavirus obaluje a chrání. To samé dělá i to mýdlo a nejlépe to umí právě klasické kostkové mýdlo. Někdy je to nejjednodušší řešení správné;)

Pokud chodíte pořád do práce, nebo jedete nakoupit, musíte mít momentálně roušku a dobré by mělo mít rukavice, které dáte dolů před vchodem do domu. Pak se umyjete mýdlem, doporučuju i tvář. Pokud nemáte rukavice, nevadí. Zkuste po cestě do koupelny co nejméně sahat na kliky, případně je pak vyčistěte.

Pokud nikam nemusíte, karanténa je momentálně to nejefektivnější řešení. Prosím nevěřte dnešnímu článku, že díky karanténě virus mutoval. Je to blbost.

Problematiku koronaviru jsem v posledních dnech nastudovala pilně z vědeckých zdrojů, pokud by jste měli nějaké dotazy, můžete mě kontaktovat na mailu : matusovamiroslava@gmail.com

Tak společně nepropadejme panice, ale naučme se efektivně chránit sebe i všechny kolem nás. Kéž bychom tuto situaci dokázali využít k zamyšlení, přehodnocení priorit a hlavně k posílení mezilidských vztahů.

S pozdravem a přáním požehnaného času postního,

 

Mirka Matúšová

Učitelka chemie.

Škola sv. Augustina

www.skolasvateoaugustina.cz

  • Poslední příspěvky

  • Nadcházející akce

    1. Jarní Bazar

      Duben 24 @ 14:00 - Duben 26 @ 17:00
    2. Uzavření klasifikace maturitních ročník

      Duben 25
    3. Klasifikační pedagogická rada pro maturitní ročník

      Duben 25 @ 14:30 - 17:00
    4. Ukončení školní docházky pro maturitní ročník

      Duben 26 @ 8:00 - 17:00
    5. Přijímací zkoušky 2024/25: náhradní termín

      Duben 29 @ 8:00 - Duben 30 @ 17:00

© 2020 MŠ, ZŠ a Gymnázium sv. Augustina