J.G. Mendel, OSA (1822-2022). Akce

Důležité informaceKomentáře nejsou povolené u textu s názvem J.G. Mendel, OSA (1822-2022). Akce

1. den. Pondělí 25.4.2022

Dnes jsme v ambitu u sv. Tomáše začala výstavu o G. Mendelovi, zakladateli genetiky celosvětového významu a zároveň augustiniánském opatovi. Výstava je moc povedená, žáci si ji opravdu užili a mnohému se naučili.

Kam kráčíš, hrášku? 

Dovolujeme si Vás pozvat na unikátní bezplatnou výstavu pro učitele, žáky a studenty spojenou s výročím 200 let od narození Gregora Johanna Mendela, kde se děti seznámí s Mendelovými principy dědičnosti.

Interaktivní výstava Staň se Mendelem se koná ve dnech 25.–29. dubna 2022 v pražském augustiniánském Klášteře sv. Tomáše, Josefská 28/8, Praha 1. 

Seznámíte se se životem slavného otce genetiky a na malou chvilku se proměníte ve výzkumníka. Asistovat vám při tom budou vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a výstavou provádět a zákony dědičnosti vysvětlovat studenti augustiniánského gymnázia v Praze.

Řád augustiniánů a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., spojily síly, aby vzdaly hold Gregoru Johannu Mendelovi a jeho odkazu. V prostorách kláštera patřícímu řádu, jehož byl Mendel po většinu svého života členem, se tak návštěvníkům pomyslně opět propojí světy duchovna a vědy, které tehdy stály u zrodu zákonů dědičnosti.

‚‚Výchova a vzdělávání patří mezi základní pilíře augustiniánských tradic. Do akce, pořádané na počest G. J. Mendela, jsme proto zapojili i studenty našeho gymnázia, jsme zvědaví, jak se role průvodců zhostí,‘‘ prozrazuje za pražský augustiniánský řád z farnosti sv. Tomáše otec Juan.

Komentovaná procházka chodbami klášterního ambitu nabídne dětem zajímavosti o řádu augustiniánů, ukázky osobních Mendelových předmětů i kreslený komiks z jeho života. Ve speciálních badatelnách si pod dohledem výzkumníků budou návštěvníci moci vyzkoušet práci šlechtitele, zjistit, jak vypadá plodina, když je „vystresovaná“, nebo proč jsou pro nás tolik důležité mikroorganismy. Stezka mezi pytli pšenice přiblíží významné zemědělské milníky, ve kterých sehrálo šlechtitelství zásadní roli. V zahradě bude na studenty čekat včelař s živými včelami i ukázkami moderních i historických včelích úlů. Malé ‚‚kuličky‘‘ hrachu, které dětské návštěvníky budou provázet po celou dobu výstavy, poslouží k dalším domácím experimentům.

‚Akce Staň se Mendelem je pro nás příjemnou výzvou,‘‘ těší se na výstavu Mikuláš Madaras, ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby, ‚‚můžeme tak přiblížit veřejnosti srozumitelně zemědělskou vědu a ukázat dětem, že i jeden obyčejný hrášek skýtá spoustu tajemství.“ O G. J. Mendelovi, šlechtitelství i zajímavých zemědělských výzkumech se můžete dozvědět víc také na Dnu otevřených dveří, který Výzkumný ústav rostlinné výroby pořádá 31. května 2022 pro veřejnost ve svém areálu v Praze–Ruzyni.

Dvousté jubileum vědcova narození je příležitostí, jak na pozadí Mendelovy osobnosti přiblížit veřejnosti aktuální témata zemědělské biodiverzity, šlechtění a plemenářství. Během roku se koná několik desítek akcí věnovaných zakladateli genetiky, ať již jde o výstavy, workshopy, výsadby či zážitkové programy – souhrnně je naleznete na webu www.mendel22.cz. Zájemci o Mendelův odkaz v zemědělství tak mohou v následujících měsících využít nabídky bezmála čtyřiceti přednášek, polních dnů a exkurzí, které organizují zemědělské instituce po celé republice.

Termín výstavy Staň se Mendelem: 25.–29. 4. 2022

Výstava je vyhrazena pro školní skupiny denně od 8:00 do 17:00, ve čtvrtek a v pátek 28.–29. 4. od 13:00 bude otevřena pro veřejnost. Vstup ZDARMA.

Rezervace jsou možné na tel. +420 602 301 903.

 

 

 

  • Poslední příspěvky

  • Nadcházející akce

    1. Velikonoční prázdniny

      Březen 28 - Duben 1
    2. Konzultace 2. třídy

      Duben 2 @ 13:30 - 17:00
    3. Konzultace 2. třídy

      Duben 4 @ 13:00 - 17:00
    4. 6. třída_Projekt: Výchova k odpovědnosti pro žáky ZŠA_Teambuilding

      Duben 8 @ 8:00 - 17:00
    5. Konzultace 1. třídy

      Duben 8 @ 13:30 - 17:00

© 2020 MŠ, ZŠ a Gymnázium sv. Augustina